Road America mellett még Milwaukee-nak is van esélye

elkhart3

Az egész IndyCar közösség, a csapatok, a versenyzők és a rajongók is örömujjongással köszöntötték Elkhart Lake visszatérését az amerikai open-wheel bajnokságba, ám ezzel egyidejűleg sokan megkongatták a vészharagot is a szomszédos Milwukee Mile fölött. Az amerikai kontinens Spa-Francorchampsjának is tartott Road America ugyanis egy államban (Wisconsin) található a több mint százéves oválpályával, aminek rentábilis működtetésébe már nem egy rendezőnek tört bele a foga.

A legfrissebb hírek szerint az Andretti Sports Marketing cég által 2012-ben Milwaukee IndyFestként feltámasztott verseny jövője ismét veszélybe került, miután a promóciós cég valószínűleg nem próbálkozik tovább és beszüntetni működését. Elbocsátásokról, leépítésekről jöttek hírek az utóbbi hetekben és miután a szomszédos Elkhart Lake – mindössze 60 mérföldre vannak egymástól –  visszakapja megérdemelt helyét a jövő évi versenynaptárban, a jó öreg egymérföldes “lóversenypálya” sorsa egyre bizonytalanabbnak látszik.

Van azonban két kulcsszereplő a történetben, akik ezt egyáltalán nem így látják: az INDYCAR és Road America üzemeltetői.

A hétvégi sajtótájékoztatón Derrick Walker, az IndyCar operatív és versenyügyekért felelős igazgatója egyáltalán nem látta borúsan a Milwaukee Mile helyzetét.

“Milwaukee-ra ugyanúgy tekintünk, mint Elkhart Lake-re. Egy klasszikus versenypálya, egy igazi IndyCar pálya. Nem számolunk azzal, hogy Milwaukee kikerül a naptárunkból. Mi mindenképpen meg szeretnénk tartani. Nem árulok el nagy titkot, de George-dzsal együtt egy közös rendezésen, közös promóción gondolkodunk. Rengeteg IndyCar rajongó él a régióban. Mi folytatni szeretnénk. A versenynaptár kialakítása még folyamatban van és Milwaukee nagyon is szerepel a terveinkben.”

George Bruggenthies, Road America elnöke pedig hozzátette: “A Champ Car korszakban Road America és a Milwaukee Mile nagyon jól együtt tudott működni, közös promóciót vittünk. Most is nyitottak vagyunk erre.”

elkhart1

Road America 2007-ben rendezett utoljára Champ Car versenyt, de kimaradt az egyesülésből. Többször is próbálkoztak már a verseny feltámasztásával, de elsősorban üzleti okok miatt ez eddig nem tudott megvalósulni. A mostani, bonyolultnak és komplexnek leírt tárgyalások végül eredményre vezettek és a szombati sajtótájékoztató előtti percekben sikerült véglegesíteni a több évre szóló szerződést.

A Milwaukee Journal Sentinel megszólaltatta Bobby Rahal IndyCar csapattulajdonost és háromszoros bajnokot az ügyben, aki szintén nem érti a kételkedőket.

“Elég sok embertől hallom, hogy az egyik verseny a másik kárára van, de a régi szép időkben, a CART csúcsán Milwaukee-ban és Road Americán is hatalmas tömegek jelentek meg” – mondta Rahal. “Ezért szerintem inkább előnyére vannak, nem pedig ártanak egymásnak.”

Milwukee nem teljesített olyan jól, mint ahogy azt az Andretti Sports Marketing (ASM) remélte az induláskor, 2012-ben. Bruggenthies elárulta, hogy még Andrettiék érkezése előtt ő is megkereste a pálya tulajdonosi jogait gyakorló State Fair Parkot versenyrendezés kapcsán, de azok nem mutattak különösebb érdeklődést. Bruggenthies, a State Fair Park, az IndyCar széria és az ASM képviselői azonban júliusban ismét a tárgyalóasztalhoz ültek.

“Szomszédok vagyunk” – mondta ennek kapcsán Bruggenthies. “Persze, a piacunk részben közös, de szerintem együtt eredményesebbek tudunk lenni. Minden attól függ, az IndyCar hogyan rakja össze a versenynaptárát, de szerintem ki tudunk találni valami előnyös megoldást, például közös jegyvásárlást vagy valami hasonlót. Én nyitott vagyok mindenre.”

Road America 1982-2007 között rendezett CART, ill. Champ Car versenyeket. Jövőre az egyesült IndyCar széria mezőnye mellett a teljes Mazda Road to Indy nevelőprogram is versenyezni fog a hat kilométer hosszú pályán. A négynapos versenyhétvége kiemelt betétfutama a Pirelli World Challange (PWC) lesz, amely széria korábban önmagában futotta itt versenyeit.

Az IndyCar mezőny ugyanakkor soha nem tévesztette szem elől ezt a pályát.

“Én már évek óta kampányolok George-nál, hogy nekünk szükségünk van Elkhart Lake-re” – mondta Rahal. “A világ legjobb versenyeihez a világ legjobb versenypályái kellenek. Pontosan tudom, hogy minden versenyző nagyon örül most ennek a hírnek. Még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna Elkhart Lake-et.”

Néhány IndyCar csapat már fel is vette a kapcsolatot a pályával és Bruggenthies elmondása szerint leghamarabb szeptemberben már tesztelhetnek is itt.